R. Oğuz TÜRKKAN
1920-2010Ord. Prof. Reha Oğuz Türkkan 12 Ekim 1920 tarihinde İstanbul’da dünyaya gözlerini açmıştır. Üç erkek kardeşin ortancası olan Reha Oğuz’un annesi Saibe Hanım babası ise Halit Ziya Bey’dir. Babası Halit Ziya Bey İzmir’de uzun yıllar İmdat isimli bir gazete çıkarmıştır.
Reha Oğuz eğitim hayatına ağabeyi ile birlikte Kadıköy’de bulunan Fransız lisesi St. Joseph’de başladı. Ailesinin Büyükada’ya taşınmasından sonra yatılı olarak Kabataş Erkek Lisesi’ne kaydolan Türkkan daha sonrasında lise hayatına Galatasaray Lisesi’nde devam etti. Galatasaray Lisesi’ndeki kozmopolit ortam, halkın Türkçe konuşması için yapılan propagandalar milli duygularının oluşmasında etken oldu. Sınıf arkadaşları H. Esat Işık, Eşfak Aykaç, Gündüz Kılıç gibi isimlerden oluşuyordu. Galatasaray Lisesi’nde ünlü edebiyatçı Halit Fahri Ozansoy edebiyat öğretmenliğini yapmıştır. Babasının işleri nedeniyle sonrasında Ankara’daki Gazi Lisesine geçen Türkkan, liseden mezun olurken arkadaşlarıyla Bozkurt Güremi adında bir teşkilat kurmuştur. Sonrasında bu teşkilata Mustafa Kızılsu, Ceyhan Atuf Kansu, Cihat Savaş Er gibi isimler de katılmıştır.
Lise eğitiminin ardından Fransa’daki Sorbonne Üniversitesi’nde Fiziki Antropoloji bölümüne kaydolmuştur. Nazi Almanya’sının Fransa’ya saldırmasının ve II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Türkiye’ye dönmüştür. Türkiye’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolmuştur. İstanbul Üniversite’sinde yüksek lisans yapmış, sonrasında da Sorbonne Üniversitesinde tarih ve Türkoloji dallarında, Columbia Üniversitesi’nde deneysel psikoloji dalında uzmanlık çalışmaları yapmıştır.
Türkçülük fikrini benimseyen Reha Oğuz; Ergenekon, Bozkurt ve Gök Börü dergilerinde makaleler neşretmiştir. Bildiği yabancı diller ve zengin kaynaklarla beslediği yazıları yoğun ilgiyle karşılanmıştır.
Türk siyasi tarihine Türkçülük Turancılık Davaları olarak geçen davalarda başta Hüseyin Nihal Atsız olmak üzere Türkçülüğün önde gelen isimleriyle birlikte yargılanmış ve tabutluk adı verilen hücrelerde kalmıştır. 1944 senesinde gözaltına alınan Türkkan, 1947 senesinde serbest kalmıştır. Çeşitli işkencelere maruz kalan Türkkan yılmamış ve ideolojisine olan sadakatini sürdürmüştür.
Hapis yıllarının ardından yurt içinde ve yurt dışında öğretim üyeliği yapan Reha Oğuz birçok kitap neşretmiş, senaryo, makale ve köşe yazıları yazmıştır. 4 çocuk sahibi olan Reha Oğuz Türkkan, 17 Ocak 2010 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Kabri Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunmaktadır. Bazı Eserleri: Arayan Adam, Kızılderililer ve Türkler, Yükselen Milliyetçik, Biz Kimiz? Türklüğün Kimlik Şifresi, Hedefe Doğru, İkna ve Uzlaşma Sanatı