İlhan E. Darendelioğlu

1921-1979

Sivas merkez sancağına bağlı Darende’den, Mersin’in Tarsus ilçesi Kürkçüler köyüne göç eden bir Türkmen ailesine mensup olarak, 1921 yılında dünyaya gelir. Soyadı kanunu sonrası ailesi her ne kadar Egemen soyadını alsa da, kendisi geldikleri yer olan Darende’yi soyadı, Egemen’i ise isim olarak nüfusuna geçirir. İlkokulu köyünde, ortaokulu Tarsus’ta okumuş, liseyi ise Adana’da bitirmiştir. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’ne kaydını yaptırmıştır. Adana Kız Lisesi’ni bitirmiş olan Lütfiye Hanım ile evlenmiş, ikisi erkek biri kız üç çocukları olmuştur.

Darendelioğlu’nun büyüdüğü dönem ulus devletin yeni yeni kurulduğu, milletin ve milliyetçiliğin yoğun olarak hissedildiği bir zamana denk geliyordu. Bu durum, onun kimliğinin gelişiminde oldukça etkiliydi. Hatta efsanevi Toprak dergisinin ilkini aslen lise döneminde Adana’da çıkarmıştı.

Askerden döndükten sonra yine matbuat işine devam eden aynı zamanda bir dönem Türkçe öğretmenliği yapan Darendelioğlu, daha sonra lisede başladığı yayıncılığa ehemmiyet vererek İstanbul’a taşınmış, orada Toprak Matbaası’nı kurmuş ve Toprak dergisini tekrar neşretmeye başlamış. Bu dergi, Arif Nihat Asya, Tahsin Ünal, Erol Güngör, Nejdet Sançar, Zeki Velidi Togan, İbrahim Kafesoğlu gibi isimlerden oluşan geniş bir yazar kadrosuna kadrosuna sahipti.

Darendelioğlu kendisini sadece yayıncılıkla sınırlamamış, ülke üzerinde etkisi ve gücü giderek artan komünizm fikrine karşı da birçok faaliyette bulunmuştur. Neredeyse artık kendi adıyla birlikte anılan Komünizmle Mücadele Derneği’de, İstanbul şube kurucu başkanlığı ile başladığı görevine, genel başkanlığı ile devam etmiştir.

Bir yerde cemiyet bir yerde neşriyat işleriyle meşgul olurken, siyasi hayata “memleket ve millet” için bir şeyler yapabilmek adına Adalet Partisi’nden milletvekilliği ile giren Darendelioğlu, daha sonra parti politikalarının milliyetçilikle bir ilişkisi olmaması üzerine vekillikten ayrılmıştır. Bu sürecin devamında millet için çalışmalarına devam etmiş, MHP İstanbul milletvekilliği teklif edilse de maddi durumunun elverişsiz olması nedeniyle reddetmiş ancak şehit il başkanı Recep Haşatlı’nın MHP İstanbul İl Başkanlığı yönetiminde bulunmuştur.

Recep Haşatlı gibi Darendelioğlu da komünistlerin hedef gösterdiği isimlerden birisi olmuştur. 19 Kasım 1979 tarihinde sıfırdan inşa ettiği, Türk fikir hayatında iz bırakan Toprak mecmuasından çıkıp arabasına doğru gittiği sırada pusuya düşürülmüş, çapraz ateşe alınmak suretiyle şehit edilmiştir. Tevafuk o ki, ölümünden evvel 21 Kasım 1979 tarihinde ülkücü şehitlerimiz için Beyazıt camiinde mevlit hazırlama kararı alırken fark etmeden kendi mevlidini de hazırlamıştır.

Bazı Eserleri: Türk Milliyetçilerinin Kalemiyle Atatürk, Türkiye'de Komünist Hareketler, Türk Milliyetçileri Tarihinde Büyük Kavga, Pazarlar Kanlı İdi Türkiye'de ve Rusyada İki İhtilal Provası, Komünist Nedir Komünist Kimdir?, Ecevit Marksist mi? Marksistlerin Maşası mı? İşte Belgeleri, Türkiye'de Milliyetçilik Hareketleri

Yazıları (81)

Bir Sayıklama

Millî Yol 17.Sayı 7.Sayfa

Mayıs 1962

Türk Ocağı

Millî Işık 3.Sayı 21.Sayfa

Temmuz 1967

Sevmek

Bucak 3.Sayı 9.Sayfa

Haziran 1945

Mektup

Bucak 5.Sayı 6.Sayfa

Ağustos 1945

Beyoğlu

Bucak 7.Sayı 5.Sayfa

Ekim 1945

Özlediğim Şehir

Bucak 10-11.Sayı 13.Sayfa

Ocak - Şubat 1946

Solcular

Milli Hareket 15.Sayı 22.Sayfa

Ocak 1967

Dikkat

Yeni Bozkurt 3.Sayı 15.Sayfa

Nisan 1948

Yeni Bozkurt 5.Sayı 8.Sayfa

Mayıs 1948

Bir Konuşma

Yeni Bozkurt 5.Sayı 15.Sayfa

Mayıs 1948

Komünistler! Devam

Toprak (1978 - 79) 2-3.Sayı 15.Sayfa

Şubat - Mart 1978

Moskovacı Pekinci

Fedai 58.Sayı 6.Sayfa

Mart 1979