Nejdet SANÇAR
1910-1975Türk Milliyetçiliğinin en keskin kalemlerinden Ahmet Nejdet Sançar, 1 Mayıs 1910 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Mehmet Nail Bey, annesi Zehra Hanım’dır. Hüseyin Nihal Atsız’ın kardeşidir. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Fenerbahçe’de forma giymiştir. Askerliğini Çanakkale’de yaptıktan sonra Sivas Öğretmen Lisesi’nde görevlendirildi. Burada dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ile kavga ettikten sonra Balıkesir Lisesi’ne sürüldü. Milliyetçiliğin önde gelen isimlerinin yargılandığı Irkçılık – Turancılık Davasında hileyle, iftirayla yargılanmış ve 14 ay hapishanede kaldıktan sonra 31 Mart 1947 tarihinde beraat etmiştir. Tüm gücüyle bu kanunsuz davaya yiğitçe meydan okudu. Bu davada son sözü ‘’Türk ırkı sağ olsun’’ olmuştur. Bu sözü mezarında da yazmaktadır.
Hapishane yıllarından sonra işsiz bırakıldı ve 1950’de iktidarın değişmesiyle birlikte Zonguldak Lisesi’nde görevlendirildi. Burada da kanun dışı uygulamalara ve baskıya maruz kaldı. Sonrasında Milli Kütüphane’ye uzman memur olarak atandı. Gittiği her yerde davası ve ülküsü için her zaman mücadele etti, gittiği her şehirde kitaplar ve yazılar yayınladı. Bu yazıların bir kısmını imzasıyla bir kısmını ise A. Okçuoğlu müstearıyla yayımladı. Ankara’da kurulan Türk Milliyetçiler Birliği’nde Başkan olarak görev aldı. Yıllar sonra Gazi Lisesi’nde Edebiyat Öğretmeni olarak görevine başladı. Burada mutluydu ancak göreve başladıktan sonra aynı lisede okuyan oğlu Afşin’i kaybetti. Oğlunun vefatından dolayı çok üzüldü ve bir ayağına felç indi. Uzun yıllar tedavi gördükten sonra kısmen iyileşmişti. Bundan sonra kendini tamamen ülküsüne ve davasına adayan Sançar, Irkçılık – Turancılık adlı eserini tamamlamaya çalıştı.
Her kavgaya çağrılan ancak hiçbir kutlamaya davet edilmeyen bir kişi oldu. Ömrünü, her şeyini Türklüğe adayan Sançar, 22 Şubat 1975 günü vefat etmiş ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir. Hüseyin Nihal Atsız kardeşi hakkında, ''Nejdet Sançar öldü demek, Türkçülük cephesi en iyi savaşan tümenini kaybetti demektir'' demiştir.
Bazı Eserleri: Tarihte Türk-İtalyan Savaşları, Hasan Ali ile Hesaplaşma, Komünist Nedir?, Kızıl Cennet Masalı, Türklük Sevgisi, Türk Moskof ve Komünist, Afşın’a Mektuplar, Irkımızın Kahramanları, Gizli Komünist Belgeleri, İsmet İnönü ile Hesaplaşma, Nâzım Hikmet Masalı