Arif Nihat ASYA
1904-19757 Şubat 1904 tarihinde Çatalca’da dünyaya gelmiştir. Babası Zîver Efendi, oğlu Arif Nihat’ın doğumundan yedi gün sonra dünyaya veda etmiştir. Ziver Efendi’nin vefatının ardından annesi Zehra Hanım’ın başka biriyle evlenmesi nedeniyle, çocukluğunu akrabalarının yanında geçirmiştir. Arif Nihat Asya, ilk öğrenimini Kocamustafapaşa ve Haseki Mahalle Mekteplerinde tamamlamıştır. İlk öğreniminin ardından Gülşen-i Maarif Rüşdiyesi, Bolu Sultanisi ve Kastamonu Sultanisi’nde öğrenim görmüştür.
Öğrenim hayatına devam ederken İstanbul Postanesi ve Anadolu Ajansı’nda çalışmıştır. 1928 yılında Dârülmuallimîn-i liyesi’nde Edebiyat Bölümü’nü bitirmiştir. Öğretmen olarak Adana’da göreve başlayan Arif Nihat Asya, 1950-1954 yılları arasında da Adana milletvekilliği görevini üstlenmiştir. 1954’te tekrar öğretmenliğe dönmüştür.
Şiir ile iştigali erken yaşlarına dayanan Arif Nihat Asya’nın şiirleri Hayat, Çağlayan, Türk Yurdu, Hisar, Elif, Defne, Türk Sanatı, Devlet gibi dergilerde yayımlanmıştır.
Arif Nihat Asya şiirlerinde ön plana çıkan milli bilinç, inşacı bir zihnin belirtilerini taşımaktadır. Şiirlerinde kahramanlık, tarih duygusu, memleket sevgisi gibi temaları işleyen Asya’nın aşk temalı şiirleri de vardır. Şiirleri yeni nesillerin tarih şuurunun ve dini duygularının oluşmasında ciddi etkiler sağlamıştır. 1959-1961 yıllarında Kıbrıs’ta öğretmenlik yapan Arif Nihat Asya 1962 yılında emekli olmuş, 1975’te Ankara’da dünyaya gözlerini yummuştur. Bazı Eserleri: Fatihler Ölmez ve Takvimler, Ses ve Toprak, Top Sesleri, Aramak ve Söyleyememek, Dualar ve Aminler, Ayın Aynasında, Kanatlarını Arayanlar, Sevgi Mektupları, Kubbeler, Kökler ve Dallar, Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor, Rübaiyyat-ı Arif.