
Galip ERDEM
1930-1997Galip Erdem, Rasim Bey ve Zekiye Hanım’ın tek çocuğu olarak Rize’nin Fındıklı ilçesinde 10 Mart 1930 tarihinde dünyaya geldi. Erdem’in mensubu olduğu aile Fındıklı’da Ofluoğlu ismi ile bilinmektedir. Galip Erdem ilkokul öğrenimini Fındıklı’da tamamladıktan sonra babasının tayinleri nedeniyle ortaokul öğrenimini Bitlis ve Siirt’te görmüştür. Yine babasının tayini nedeniyle lise öğrenimini Erzurum’da tamamlayan Galip Erdem, pekiyi derece ile liseden mezun olmuştur.
Galip Erdem, vatani görevini 1951 ve 1952 yıllarında yedek subay olarak tamamlamıştır. Çeşitli memuriyet görevlerinde bulunan Galip Erdem bu görevleri ifa ederken Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. İhsan Koloğlu’nun yanında avukatlık stajını yaptıktan sonra 1958-1960 yıllarında Türk Yurdu dergisinin genel yayın müdürlüğünü sürdürmüştür. Genel yayın müdürlüğü görevinden sonra Bayındırlık Bakanı Tevfik İleri’nin müşavirliği görevine getirilmiştir. Erdem, bu görevinin ardından Millî Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda müşavirlik yapmıştır. 24 Şubat 1982’de memuriyetten emekli olup avukat olarak çalışmaya başlamıştır. Galip Erdem, avukatlık yaptığı bu yıllarda MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nın müdafisi olmuştur. Bu süreçte davada yargılanan ülkücülerin ailelerine destek olmak adına SOGEV’de gönüllü faaliyetler yürütmüştür. Galip Erdem, ayrıca emeklilik ikramiyesi olarak kendisine verilen parayı da bu dönemde hapiste olan ülkücü gençlere ve ailelerine dağıtmıştır.
Meslek yaşantısının yanında yazın hayatında da oldukça üretken olan Galip Erdem’in köşe yazıları ve şiirleri birçok milliyetçi dergi ve gazetede yayımlanmıştır. Özellikle “Uyuyanlara Ağıt”, “Ülkücünün Çilesi” ve “Beşiktaş Nasıl Kurtulur?” yazıları hem yaşadığı dönemde hem de kendisinden sonra gelen nesillerde ciddi tesirler uyandırmıştır. Erdem, yazılarında genellikle mutedil bir dil kullanmış, sokak olaylarının son bulması adına azami gayret göstermiştir. 1990’lı yıllarda Türk Milliyetçiliğinin Meseleleri başlıklı konuşma için kürsüye çıktığında “Türk milliyetçiliğinin en büyük meselesi Türk milliyetçileridir” cümlesini kurup kürsüden inmesi ciddi yankı uyandırmıştır.
Yazın hayatında Tercüman, Bilge Erdem, Elif Bilge, Murat Bilge, İlteriş Metin, Mehmet Rasim, Aptalî müstearları ile de yazılar yazan Galip Erdem, 12 Mart 1997 tarihinde Ankara’da ebediyete irtihal etmiştir. Bazı Eserleri: Ülkücünün Çilesi, Sosyalizm ve Milliyetçilik Üzerine Mektuplar, Suçlamalar, Mektuplar, Türk Kimdir? Türklük Nedir?