
Remzi O. ARIK
1899-1954Remzi Oğuz Arık, 1899 senesinde Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Kabaktepe köyünde hayata gözlerini açmıştır. Babası, Feke sandık emini Mehmed Ferid Bey’dir. İlk öğrenimine Kozan’da mahalle mektebinde başlayan Arık, on yaşına geldiğinde ise Selânik’te bulunan ablasının yanına gitmiş ve eğitimine buradaki Yâdigar-ı Terakkî Mektebi’nde devam etmiştir. Hayatını bir süre de İşkodra’da bulunan ağabeyinin yanında sürdürmüştür. Balkan Savaşı sonrasında İstanbul’a gelmiş ve Mercan İdâdîsi’ne kaydolmuştur. Bu yıllarda ailesini geçindirebilmek için bakkallık yapmıştır. Daha sonrasında İzmir Sultânîsi’nde tahsilini sürdüren R. Oğuz, tekrar İstanbul’a dönerek İstanbul Muallim Mektebi’nden mezun olmuştur.
I. Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak ihtiyat zâbiti olarak görevini sürdürürken yaralanmış ve İstanbul’a dönerek Dârüleytam’da ve Galatasaray Lisesi’nde öğretmenlik yapmaya başlamıştır. İstanbul’da bulunduğu bu dönemlerde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirmiştir. Cumhuriyet’in ilanı sonrasında 1926 senesinde, arkeoloji ve sanat tarihi konularında ihtisas yapması üzerine Fransa’ya gönderilmiştir. 1931 yılında anavatana dönen Remzi Oğuz, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde arkeoloji uzman yardımcılığı görevine getirilmiştir. Bu yıllarda Yalova’da ilk arkeolojik kazısını yapmıştır. Karalar kazısını gerçekleştirenlerden biri olan Arık, Galatların antik bir şehrini ortaya çıkarmış ve II. Dieotauros’un kitabesini dünyaya tanıtmıştır. 1941 yılına kadar, önemli kazılardan olan Göllüdağ, Alacahöyük, Çankırıkapı, Karaoğlan, Hacılar, Alâeddin Tepesi ve Bitik kazılarında yer almıştır.
Arık, Manisa Müzesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, 1939’da Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi arkeoloji profesörlüğüne, 1945’te de Ankara Arkeoloji ve Etnografya Müzesi müdürlüğüne tayin edilmiştir. Bu yıllarda yayın faaliyetlerine yönelen Remzi Oğuz, Çığır ve Millet dergilerinde kültüre dayalı milliyetçilik konularında yazılar neşretmiştir. 1949 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm sanatları tarihi profesörlüğüne getirilen Arık, 1950 senesinde bu görevinden ayrılmış ve siyasete atılarak Demokrat Parti’den Seyhan milletvekili seçilmiştir. 1952 yılında istifa etmiş ve Türkiye Köylü Partisi’ni kurmuştur. Partisinin genel başkanlığını sürdürdüğü sırada, 3 Nisan 1954 tarihinde Adana’dan Ankara’ya doğru yolculuk eden uçağın havada infilâk etmesi sonucu vefat etmiştir. Kabri Ankara Asrî Mezarlık’taki şehitlikte bulunmaktadır.
Bazı Eserleri: Köy Kadını-Memleket Parçaları, İdeal ve İdeoloji, Türk İnkılâbı ve Milliyetçiliğimiz, L’Histoire et L’Organisation des Musées Turcs